Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon
Sorta grožđa Cabernet sauvignon
Vinograd Žmergo
Starost vinograda 25 godina
Položaj vinograda jugozapad
Uzgojni oblik jednokraki guyot
Sastav Zemlje fliš, vapnenac, glina
Vrijeme berbe rujan
Berba ručna
Prinos 1,5-2 kg
Vinifikacija ručno selekcijonirano grožđe, srednja maceracija 20 dana
Dozrijevanje kombinacija drvene bačve, inox
Sadržaj alkohola 13,1
Ukupna kiselina 4,1
Neprovreli šećer 2,4
Temperatura serviranja 16-18 °C

Nakon pažljivog sazrijevanja u vinogradu fermentira se i macerira na kontroliranoj temperaturi kako bi se istaknuo puni aromatski potencijal. Zatim stari u drvenim bačvama različitih veličina kako bi njegove osobine bolje došle do izražaja.

Vino je intenzivne rubinsko crvene boje s ljubičastim odsjajem. Ima cvjetne note bugenvilije, borovnice i crnog ribizla, lagano začinjeno vanilijom i muškatnim oraščićima.

Topao i mineralan, ovo vino oduševljava sposobnosću da se nepce obljubi sa svakim gutljajem.

Predložena jela uz ovo vino su mesni ragu, srna s kiselim trešnjama, gulaš i patka s narančom.