Collina Malvazija istarska

Collina Malvazija istarska
Sorta grožđa Malvazija istarska
Vinograd Los
Starost vinograda 20 godina
Položaj vinograda Zapad
Uzgojni oblik jednokraki guyot
Sastav Zemlje crna zemlja (smeđa zemlja na laporu)
Vrijeme berbe listopad
Berba ručna
Prinos 1,5-2kg
Vinifikacija Fermentacija u inoxu, duga maceracija 8-10 dana na niskim temperaturama 10-12 Cel.
Dozrijevanje drvene hrastove bačve 25 hl
Sadržaj alkohola 14,5
Ukupna kiselina 4,4
Neprovreli šećer 2,1
Temperatura serviranja 15-16 °C

Za ovo je vino odabrano isključivo najbolje grožđe s četiri različite vrste tla te vinificirano dugim postupkom maceracije i rafinirano u velikim hrastovim bačvama. Vino se fermentira autohtonim kvascima i ostavlja na talogu oko tri godine.

Vino s ,,antičkim zlatnim" bojama intenzivnog je okusa i kompleksnog mirisa od primarnih nota zrelih plodova i aromatičnog bilja do pikantnih nota starenja (vanilija, badem, lješnjak, cvjetni med). Preporučuje se oksigenacija u dekanteru.

Ovo se vino lijepo slaže s tradicionalnim lokalnim jelima koja se temelje na ribi (jastog, škampi, škarpina, škrpinjak) i pečeno meso (teletina, prepelica, guska).