Muškat bijeli momjanski

Muškat bijeli momjanski
Sorta grožđa Muškat bijeli momjanski
Vinograd Žmergo, Brekija
Starost vinograda 30 godina
Položaj vinograda jugozapad
Uzgojni oblik jednokraki guyot
Sastav Zemlje fliš, vapnenac, glina
Vrijeme berbe rujan
Berba ručna
Prinos 1,5-2 kg
Vinifikacija ručno selekcijonirano grožđe, hladna maceracija, prešanje, fermentacija, sur lie, batonage
Dozrijevanje inox
Sadržaj alkohola 12,2
Ukupna kiselina 6
Neprovreli šećer 32
Temperatura serviranja 10-12 °C

Sorta koju u Istri i Hrvatskoj zovemo momjanski muškat zapravo je muscat a la petit grains (muškat malih bobica), dakle najcjenjenija vrsta od stotinjak i više muškata, koji se uzgajaju u cijelom svijetu.

Vino je vinificirano kako bi se u potpunosti izrazila delikatna aromatičnost prirodno zrelih grožđa. Pruža intenzivan okus voća s citrusima i cvjetnim notama, a uravnotežena slatkoća prati njegovu intenzivnu svježinu.

Dobro je s desertima od svježe ricotte, s vrhnjem, malinama ili jagodama, pannacotom ili tiramisuom. Izvrsno je s tradicionalnim desertima kao što su štrudla od jabuka ili višanja.