Projekt 4 Terre

Projekt 4 Terre

4 Terre naš je najvažniji projekt. Petero znanstvenika sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta i riječkog Veleučilišta (Odsjek u Poreču), u našim je vinogradima identificiralo četiri različita tipa tla karakteristična za zapadnu Istru.

Na položaju Žmergo identificirana je siva zemlja: radi se o prašnastom tlu s 25% aktivnog vapna.

Na položaju Škrinjari nalazi se crna zemlja: riječ je o pretežito crnom tlu na laporskoj podlozi.

Na položaju Grum nalazi se crvena zemlja: radi se o tipičnoj istarskoj dubokoj crljenici, terrarossi.

Na položaju Škarline smjestila se bijela zemlja: riječ je o sastavu tla sličnom sivoj zemlji, ali s još većim postotkom, oko 27 ili više, aktivnog vapna.

Vina Cattunar su 2010. godine počeli selektivno proizvoditi četiri različite malvazije, s četiri različita tla: Siva zemlja, Crna zemlja, Crvena zemlja i Bijela zemlja.

Sva četiri vina vidljivo se, katkad i dramatično razlikuju.

Organoleptički gledajući, Crna zemlja uvjerljivo je najelegantnija i najstrukturanija, održava kontinuitet kvalitete u svim berbama. Crvena zemlja izražava tipičnost crljenice, mineralnost, sapidnost, Bijela zemlja je cvjetna sa citrusnim notama, dok Siva zemlja je intenzivnog mirisa na bagremov cvijet, usklađenog tijela i ugodnog retrookusa.

Tehnička analiza vina potvrdila je organoleptičke dojmove: malvazija s crne zemlje prikuplja najmanje šećera a sa sive zemlje najviše šećera.

Ukupne kiseline značajno se razlikuju na sva četiri položaja, kao što se razlikuju i Ph vrijednosti.

Obitelj Cattunar ponosna je što je, prva u Istri terroir uspjela podijeliti na precizno definirane climate (mikropoložaje unutar jednog vinograda), čija se vina u istoj berbi, sa istom sortom, značajno razlikuju. Vjerujemo da se budućnost istarskog vrhunskog vinogradarstva i vinarstva nalazi baš u što autentičnijem izričaju pojedinih položaja i mikroklima.