Teran Barrique

Teran Barrique
Sorta grožđa Teran
Vinograd Brekija, Žmergo
Starost vinograda 30 godina
Položaj vinograda jugozapad
Uzgojni oblik jednokraki guyot
Sastav Zemlje vapnenac, dolomit, glina, fliš
Vrijeme berbe rujan
Berba ručna
Prinos 1,5-2 kg
Vinifikacija duge meceracije 120-150 dana
Dozrijevanje dozrijevanje u hrastovim barrique i tono bačvama
Sadržaj alkohola 13,2
Ukupna kiselina 5,4
Neprovreli šećer 1,8
Temperatura serviranja 16-18 °C

Proizvodi se od grožđa koje je potpuno zrelo, a fermentira se tijekom duge maceracije te drži u malim hrastovim bačvama tri do četiri godine. Visoka koncentracija tanina daje ovom vinu dugovječnost, a snažan sklad okusa zanimljivu igru između prirodnih kiselosti Terana i utjecaja malih hrastovih bačvi na njega.

Izražene su arome džema (šumskog voća, maline) i začina (menta, slatki i vanilija).

Savršeno se kombinira s jelima od roštilja kao što su fileti, pečena govedina i odresci. Zanimljiva kombinacija također može biti s tunom i lososom.