Collina Malvazija istarska 2017

Collina Malvazija istarska 2017
Sorta grožđaMalvazija istarska
VinogradLos
Starost vinograda20 godina, 15 godina
Položaj vinogradaZapad
Uzgojni oblikjednokraki guyot
Sastav Zemlje4 Terre
Vrijeme berbelistopad
Berbaručna
Prinos1,0-1,5kg
VinifikacijaMaceracija 15 dana na niskim temperaturama 10-12 Cel., fermentacija u inoxu na autohtonim vlastitim kvascima, Sur Lie u inoxu 12 mjeseci
Dozrijevanje24 mjeseca u velikim drvenim hrastovim bačvama od 25 HL
Sadržaj alkohola14,5
Ukupna kiselina5,5 g/L
Reducirajući šećeri2,5 g/L
Temperatura serviranja14-16 °C

Za ovo je vino odabrano isključivo najbolje grožđe s crne i sive zemlje. Vino je vinificirano dugim postupkom maceracije od 15 dana i vino je odležalo 24 mjeseca u velikim hrastovim bačvama od 25 HL. Mošt je fermentirao na autohtonim kvascima i ostavljen na talogu 12 mjeseci.

Vino s ,,antičkim zlatnim" bojama intenzivnog je okusa i kompleksnog mirisa od primarnih nota zrelih plodova i aromatičnog bilja do pikantnih nota odležavanja (vanilija, badem, lješnjak, cvjetni med). Preporučuje se oksigenacija u dekanteru.

Ovo se vino lijepo slaže s tradicionalnim lokalnim jelima koja se temelje na ribi (jastog, škampi, škarpina, škrpinjak) i pečeno meso (teletina, prepelica, guska).