Collina Malvazija istarska 2017

Collina Malvazija istarska 2017
Sorta grožđaMalvazija istarska
VinogradLos
Starost vinograda20 godina, 15 godina
Položaj vinogradaZapad
Uzgojni oblikjednokraki guyot
Sastav Zemljecrna zemlja, siva zemlja
Vrijeme berbelistopad
Berbaručna
Prinos1,0-1,5kg
VinifikacijaMaceracija 8 dana na niskim temperaturama 10-12 Cel., fermentacija u inoxu na autohtonim vlastitim kvascima, Sur Lie u inoxu 6 mjeseci
Dozrijevanje30 mjeseci u velikim drvenim hrastovim bačvama od 25 HL
Sadržaj alkohola14,7
Ukupna kiselina5,4 g/L
Neprovreli šećer2,3 g/L
Temperatura serviranja14-16 °C

Za ovo je vino odabrano isključivo najbolje grožđe s crne zemlje i sive zemlje. Vino je vinificirano dugim postupkom maceracije od 8 dana i vino je odležalo 30 mjeseci u velikim hrastovim bačvama od 25 HL. Mošt je fermentirao na autohtonim kvascima i ostavljen na talogu 6 mjeseci.

Vino s ,,antičkim zlatnim" bojama intenzivnog je okusa i kompleksnog mirisa od primarnih nota zrelih plodova i aromatičnog bilja do pikantnih nota starenja (vanilija, badem, lješnjak, cvjetni med). Preporučuje se oksigenacija u dekanteru.

Ovo se vino lijepo slaže s tradicionalnim lokalnim jelima koja se temelje na ribi (jastog, škampi, škarpina, škrpinjak) i pečeno meso (teletina, prepelica, guska).