Kappi Teran
 
             
     
| Sorta grožđa | Teran | 
| Vinograd | Brekija, Žmergo | 
| Starost vinograda | 30 godina | 
| Položaj vinograda | jugozapad | 
| Uzgojni oblik | jednokraki guyot | 
| Sastav Zemlje | crvena, siva | 
| Vrijeme berbe | listopad | 
| Berba | ručna | 
| Prinos | 1 kg | 
| Vinifikacija | duge meceracije 120-150 dana | 
| Dozrijevanje | dozrijevanje u hrastovim barrique i tono bačvama | 
| Sadržaj alkohola | 13,2 | 
| Ukupna kiselina | 5,8 | 
| Neprovreli šećer | 1,8 | 
| Temperatura serviranja | 16-18 °C | 
Teran Kappi je vin de garde vinarije Cattunar, vinificiran iz grožđa sorte Teran i rodom iz regije.
Proizveden je iz potpuno zrelog grožđa koje je djelomično sušeno na polju. Vino je fermentirano s autohtonim kvascem i podvrgnuto maceraciji poslije fermentacije koja traje oko 6 mjeseci. Starenje se provodi u bačvama različitih veličina oko 2-3 godine te se pažljivo skuplja nakon temeljitih organoleptičkih procjena koje izražavaju filozofiju proizvođača.
Svoju intenzivnu crvenu boju, ponekad tamnu, vino duguje procesu dugotrajne oksigenacije u dekantru. Vino očarava raznim aromama, poput onih zrelog voća i džema (divlje bobice, crne trešnje), cvijeća (crvena ruža, ljubičica) i začina (vanilija, kava, papričice, kakao, duhan).
Okus je nevjerojatno invazivan, ali elegantan i snažan. Tanini u njemu su živahni, ali ugodno obloženi mekim i baršunastim tijelom, koji je namijenjen starenju.
Radi se o vinu stvorenom za veliku klasičnu kuhinju, kako za anglo-francusku (govedna Wellington), tako i za tradicionalnu istarsku (file boškarina); također se preporučuje s goveđim mesom, rižotom od tartufa, veprovinom te pečenjem.

