Kappi Teran

Kappi Teran
Sorta grožđa Teran
Vinograd Brekija, Žmergo
Starost vinograda 30 godina
Položaj vinograda jugozapad
Uzgojni oblik jednokraki guyot
Sastav Zemlje crvena, siva
Vrijeme berbe listopad
Berba ručna
Prinos 1 kg
Vinifikacija duge meceracije 120-150 dana
Dozrijevanje dozrijevanje u hrastovim barrique i tono bačvama
Sadržaj alkohola 13,2
Ukupna kiselina 5,8
Neprovreli šećer 1,8
Temperatura serviranja 16-18 °C

Teran Kappi je vin de garde vinarije Cattunar, vinificiran iz grožđa sorte Teran i rodom iz regije.

Proizveden je iz potpuno zrelog grožđa koje je djelomično sušeno na polju. Vino je fermentirano s autohtonim kvascem i podvrgnuto maceraciji poslije fermentacije koja traje oko 6 mjeseci. Starenje se provodi u bačvama različitih veličina oko 2-3 godine te se pažljivo skuplja nakon temeljitih organoleptičkih procjena koje izražavaju filozofiju proizvođača.

Svoju intenzivnu crvenu boju, ponekad tamnu, vino duguje procesu dugotrajne oksigenacije u dekantru. Vino očarava raznim aromama, poput onih zrelog voća i džema (divlje bobice, crne trešnje), cvijeća (crvena ruža, ljubičica) i začina (vanilija, kava, papričice, kakao, duhan).

Okus je nevjerojatno invazivan, ali elegantan i snažan. Tanini u njemu su živahni, ali ugodno obloženi mekim i baršunastim tijelom, koji je namijenjen starenju.

Radi se o vinu stvorenom za veliku klasičnu kuhinju, kako za anglo-francusku (govedna Wellington), tako i za tradicionalnu istarsku (file boškarina); također se preporučuje s goveđim mesom, rižotom od tartufa, veprovinom te pečenjem.