Kappi Teran 2013

Kappi Teran 2013
Sorta grožđaTeran
VinogradBrekija, Žmergo
Starost vinograda30 godina
Položaj vinogradajugozapad
Uzgojni oblikjednokraki guyot
Sastav Zemljecrvena, siva
Vrijeme berbelistopad
Berbaručna
Prinos1 kg
Vinifikacijaduga meceracija 120-150 dana, fermentacija na autohtonim kvascima
Dozrijevanjedozrijevanje u velikim hrastovim bačvama od 25 HL i barrique bačvama
Sadržaj alkohola13,6
Ukupna kiselina5,8 g/L
Neprovreli šećer2,4 g/L
Temperatura serviranja16-18 °C

Teran Kappi je vin de garde vinarije Cattunar, vinificiran iz grožđa sorte Teran i rodom iz regije.

Proizveden je iz potpuno zrelog grožđa koje je djelomično sušeno u vinogradu. Vino je fermentirano s autohtonim kvascem i podvrgnuto dugoj maceraciji koja traje oko 5 mjeseci. Odležavanje se provodi u bačvama različitih veličina oko 2-3 godine te se pažljivo bira nakon temeljitih organoleptičkih procjena koje izražavaju filozofiju proizvođača.

Svoju intenzivnu crvenu boju vino duguje procesu dugotrajne maceracije.

Vino očarava raznim aromama, poput onih zrelog voća i džema (divlje bobice, crne trešnje), cvijeća (crvena ruža, ljubičica) i začina (vanilija, kava, papričice, kakao, duhan).

Okus je nevjerojatno invazivan, ali elegantan i snažan. Tanini su živahni, ali ugodno obloženi mekim i baršunastim tijelom, koji je namijenjen odležavanju.

Radi se o vinu stvorenom za veliku klasičnu kuhinju, kako za anglo-francusku (govedina Wellington), tako i za tradicionalnu istarsku (file boškarina); također se preporučuje s goveđim mesom, rižotom od tartufa, veprovinom te pečenjem.