Muškat bijeli
| Sorta grožđa | Muškat bijeli momjanski |
| Vinograd | Žmergo, Brekija |
| Starost vinograda | 30 godina |
| Položaj vinograda | jugozapad |
| Uzgojni oblik | jednokraki guyot |
| Sastav Zemlje | fliš, vapnenac, glina |
| Vrijeme berbe | rujan |
| Berba | ručna |
| Prinos | 1,5-2 kg |
| Vinifikacija | ručno selekcijonirano grožđe, hladna maceracija, prešanje, fermentacija, sur lie, batonage |
| Dozrijevanje | inox |
| Sadržaj alkohola | 12,2 |
| Ukupna kiselina | 6 |
| Neprovreli šećer | 32 |
| Temperatura serviranja | 10-12 °C |
Sorta koju u Istri i Hrvatskoj zovemo momjanski muškat zapravo je muscat a la petit grains (muškat malih bobica), dakle najcjenjenija vrsta od stotinjak i više muškata, koji se uzgajaju u cijelom svijetu.
Vino je vinificirano kako bi se u potpunosti izrazila delikatna aromatičnost prirodno zrelih grožđa. Pruža intenzivan okus voća s citrusima i cvjetnim notama, a uravnotežena slatkoća prati njegovu intenzivnu svježinu.
Dobro je s desertima od svježe ricotte, s vrhnjem, malinama ili jagodama, pannacotom ili tiramisuom. Izvrsno je s tradicionalnim desertima kao što su štrudla od jabuka ili višanja.

