Teran Kappi 2017
| Sorta grožđa | Teran |
| Vinograd | Brekija, Žmergo |
| Starost vinograda | 30 godina |
| Položaj vinograda | jugozapad |
| Uzgojni oblik | jednokraki guyot |
| Sastav Zemlje | crvena, siva |
| Vrijeme berbe | listopad |
| Berba | ručna |
| Prinos | 1 kg |
| Vinifikacija | maceracija 45 dana, fermentacija na autohtonim kvascima |
| Dozrijevanje | dozrijevanje u velikim hrastovim bačvama od 25 HL i barrique bačvama |
| Sadržaj alkohola | 14,0 |
| Ukupna kiselina | 8,0 g/L |
| Neprovreli šećer | 2,7 g/L |
| Temperatura serviranja | 16-18 °C |
Teran Kappi je vin de garde vinarije Cattunar, vinificiran iz grožđa sorte Teran i rodom iz regije.
Proizveden je iz potpuno zrelog grožđa koje je djelomično sušeno u vinogradu. Vino je fermentirano s autohtonim kvascem i podvrgnuto dugoj maceraciji koja traje oko 45 dana. Odležavanje se provodi u bačvama različitih veličina 2-3 godine te se pažljivo bira nakon temeljitih organoleptičkih procjena koje izražavaju filozofiju proizvođača.
Svoju intenzivnu crvenu boju vino duguje procesu dugotrajne maceracije.
Vino očarava raznim aromama, poput onih zrelog voća i džema (divlje bobice, crne trešnje), cvijeća (crvena ruža, ljubičica) i začina (čokolada, vanilija, kava, papričice, kakao, duhan).
Okus je nevjerojatno invazivan, ali elegantan i snažan. Tanini su živahni, ali ugodno obloženi mekim i baršunastim tijelom, koji je namijenjen odležavanju.
Radi se o vinu stvorenom za veliku klasičnu kuhinju, kako za anglo-francusku (govedina Wellington), tako i za tradicionalnu istarsku (file boškarina); također se preporučuje s goveđim mesom, rižotom od tartufa, veprovinom te pečenjem.

