Terroir zapadne Istre, Brtonigla

Terroir zapadne Istre, Brtonigla

Terroir zapadne Istre možda je najspecifičniji u cijeloj Hrvatskoj. U zapadnoj se Istri susreću tri bitna elementa terroira - tlo, klima i čovjek (lokalna kultura) u punim svojim osobitostima i kontrastima koji dovode do jedinstvenog rezultata, stoga nije neobično što je zapadna Istra dom nekih od najupješnijih i najindividualnijih hrvatskih vina.

Vinogradi zapadne Istre - Brtonigla nalaze se na četiri vrste tla (otkuda dolazi i najvažniji projekt vinarije Cattunar, Četiri zemlje - 4 Terre), među kojima su najpoznatije crvenica (terra rossa) i crnica uz sivu i bijelu zemlju.

Kada je riječ o vremenskim uvjetima, brdovita tla, blizina mora, razna strujanja zraka između doline rijeke Mirne, mora i brdašca Brtonigle utječu na formiranje niza posebnih mikroklima, koje omogućuju vinogradarima da postignu optimalno dozrijevanje grožđa, manje tretiranja u vinogradima i relativno dobre rezultate i u vrlo problematičnim godinama.

Ovdje je važno spomenuti kako je malvazija, koja se ovdje uzgaja stoljećima, podnijela tešku berbu 2014. mnogo bolje od internacionalnih sorti što je dokaz više za terroir: autohtona sorta najbolje uspijeva na svojoj zemlji i u mikroklimama na koje je već odavno navikla.

Treći element terroira, koji se često osporava, ali u koji čvrsto vjerujemo, jest čovjek. Vjerujemo da radne i kulturne tradicije i navike stanovništva na određenom vinogradarskom lokalitetu snažno utječu na pristup vinogradarstvu i vinarstvu, pa samim tim i na oblikovanje prepoznatljivih značajki vina s određenog terroira.

Terroir zapadne Istre zbog svoja tri individualna elementa (tla, mikroklime i kulture) iz godine u godinu uspješno proizvodi posve posebna, lako prepoznatljiva te dopustite da se pohvalimo, vina koja smatramo iznimno vrijednima. Dapače, Malvazija Istarska i Teran naš su dar Europi i svijetu.